Foto: Pawel Flato

Birgit var en eldsjäl i kombination med aldrig sviktande ansvarskänsla. Hennes erfarenhet och kunskap, inte minst från scenområdet, var så unik.  Men även om teatern tog en stor plats i hennes yrkesliv så är hon också manusförfattaren bakom två av SVT:s mest älskade julkalendrar, ”Ture Sventon privatdetektiv” och ”Tomtemaskinen”.

För oss på förbundet står hon för något av själen i verksamheten. Energi, humor och stridbarhet – allt detta fanns hos Birgit. Vi som arbetat med henne, både på kansli och i styrelsen, vet att man alltid kunde be henne om en extra insats. Ett exempel är hennes återkommande prismotiveringar, som tog veckor att arbeta fram,  men var så välskrivna att pristagarna ofta uttryckte att motiveringen ibland kändes större än själva priset.

Redan i början av åttiotalet valdes hon in i förbundsstyrelsen och lämnade uppdraget först 2020. Under tre år från 1988 satt som hon som ordförande och blev senare vice ordförande under en lång rad år. Hon hade många uppdrag för förbundet bland annat som ledamot i ALIS, Dramatikerrådet, Scensverige och KLYS nämnd. Otaliga seminarier och möten, samtal kring scenkonst, har tillkommit tack vare henne. Hon engagerade sig också i DramaDirekt och var vid sin bortgång ordförande i Centrum för Dramatik.

Vi kommer att sakna Birgit så mycket!

För styrelse och kansli

Alex Haridi och Susin Lindblom-Curman

Loading...