De röda områdena på den här kartan visar var Dramatikerförbundets medlemmar bor. 

Eller egentligen visar den var två sammanboende medlemmar med genomsnittlig inkomst (enligt DN Bostadsguiden) inte har råd att köpa en trerumslägenhet.  Men en karta över var Dramatikerförbundets medlemmar bor, skulle se nästan likadan ut.

(Det bor få, eller inga medlemmar i Malung, Älvdalen, Härjedalen och Åre). 

Grovt räknat bor mer än två tredjedelar av medlemmarna i huvudstadsområdet, ett område där bostadspriserna ökar snabbare än medlemmarnas inkomster och där det krävs år i bostadskö för att få en hyresrätt. Att jobben finns där det är svårt att hitta nånstans att bo, gör det ännu svårare för nya dramatiker och manusförfattare att slå sig in, och bidrar till att öka snedrekryteringen till yrket.  

Jag har en kollega som flyttade till en annan stad än Stockholm, men som inte ville att det skulle komma ut av rädsla för att producenter då skulle avfärda hen som möjlig manusförfattare till olika projekt. Men måste man verkligen bo där jobben finns, och är det ens sant att jobben finns i storstäderna? 

I en serie artiklar tänkte jag intervjua några medlemmar (och en ickemedlem)  om hur det är att bo och jobba utanför storstadsområdena. Först ut är dramatikern Anders Duus.

 

Text: Daniel Karlsson, dramatiker och redaktör för dramatiker.se

Illustration: Lena Holmquist

Loading...