Jag tog redaktörsskapet som anledning till att fråga Dramatikerförbundets förbundsekonom Johanna Granholm några saker jag tycker att jag borde veta efter arton år som motvillig företagare.

Ett av mina vanligaste nyårslöften är att jag ska ha bättre koll på min bokföring. ”I år ska jag verkligen inte leta efter skrynkliga kvitton på ”smarta ställen”. I år ska jag ha ordning på alla mina papper och göra allt varje månad”. Varför lyckas jag aldrig med det? 

Först och främst – du är inte ensam. Det finns många bra och lätta program på internet som kan underlätta bokföringen. Så lägg den ångesten åt sidan och sätt igång. Jag brukar tänka att det är som ett pussel och pyssel vilket gör det lite lättare!

Bra. Jag ska tänka att pussel är lättare om man inte gömmer pusselbitarna på olika smarta ställen. Säg tre saker andra som vore bra för medlemmarna att ha koll på. 

Oj så svårt! Men jag skulle säga dessa två avdrag kanske vara bra att veta om:

– Arbete i hemmet, ett årligt schablonavdrag (4000 resp 2000 beroende på vilket typ av boende).
– Många glömmer att kostnader så som skönlitterära böcker, teater- eller biobiljetter kan vara kostnader som tillhör ens firma. Det är ju en del av ert arbete att läsa, titta få inspiration etc. så glöm inte att dra av dem.

Och ett annat bra tips jag brukar ge till folk som just startat sin firma – ha ett separat konto till din firma. Det blir så mycket lättare när man ska bokföra och slipper sitta och lista ut på kontoutdraget vad som är privat och vad som hör till firman. Ha ett konto (och helst ett kort kopplat till det) som endast är firmans. Då lovar jag att det kommer kännas mycket lättare och kanske till och med roligare att sätta igång med bokföringen.

Vilken är bästa miniräknarslagningen för att räkna ut 6% moms? 

Eftersom jag gör många kontroller om folk dragit av rätt moms så kör jag totalsumman * 0,0566 = momssumman. Och kom ihåg att momssumman alltid måste stå specificerat på fakturor och kvitton för att den ska gälla och för att momsen på kvitton vara avdragsgill.

Hur kollar man vilken årsinkomst man har?

Det är en riktigt bra fråga! Många ansökningar till stipendier etc. vill att man ska skicka in sin fastställda förvärvsinkomst. Och det kanske kan låta lite klurigt. Men man kan i så fall tänka såhär:

Vad är beskattningsbar och fastställd inkomst:
+ Inkomst av tjänst (a-skattsjobb)
+ Inkomst av näringsverksamhet (det du fakturerat i din firma), dvs den sammanlagda summan på NE-blanketten
– Allmänna avdrag
= Fastställd förvärvsinkomst

Och alla dessa finns att hitta i din deklaration, som man lätt kan kika på om man loggar in hos Skatteverket.

Min kanske mest motiverade utgift för mitt yrkesutövande är medlemskapet i Dramatikerförbundet, men det får man inte göra avdrag för va? 

Ingen medlemsavgift är faktiskt avdragsgill, så inte heller Dramatikerförbundets med andra ord. Så den fakturan ska alltså inte in i bokföringen.

Vilket är ditt vanligaste nyårslöfte? 

Lider absolut av prestationsångest så mitt återkommande löfte brukar bli att vara mer förlåtande mot sig själv. Samt att unna sig och att fira allt som går att fira, det brukar göra året lite roligare.

För er som sätter igång sent med bokföringen: förlåt dig själv, sätt igång och fira storslaget när du är klar! Plus – jag finns på mail och kan alltid svara på frågor!

Tack!

Dramatikerförbundet har en skatteservice som hjälper kulturarbetare med deras deklaration. Just nu finns några platser kvar inför deklarationen för 2020. Skicka iväg ett mail till johanna@dramatiker.se om du är intresserad.

(OBS skatteservicen är ej gratis och ett arvode på hur många timmar deklarationen kräver kommer faktureras).

Om ni har ekonomifrågor ni behöver ett ombud för att våga ställa kan ni maila mig på redaktor@dramatiker.se

Text: Daniel Karlsson, dramatiker och redaktör för dramatiker.se

Foto: Sabine van Erp

Loading...