Den artonde januari presenterade Svenska Filminstitutet och Film och TV-producenterna de svenska och samproducerade långfilmer som förhoppningsvis ska få svensk biopremiär i vår. 

Det är inte oväntat färre filmer (6) än vanligt som presenteras. Två av filmerna var även med på höstpresentationen, och i än högre grad än tidigare sparas de väntade publikdragarna till hösten. (Då det förhoppningsvis finns publik). 

Som vanligt tänkte jag kolla på vilka som har skrivit filmerna, men efter ett år då presskonferenser med statistik varit ett nästan dagligt inslag, känner jag att jag måste säga att underlaget är för litet för att det ska gå att dra några säkra slutsatser. Men här kommer rådata från de filmer som inte är utländska samproduktioner. 

6 spelfilmer presenterades. 

  • 3/6 har skrivits helt av en (eller flera) män.
  • 0/6 har skrivits helt av en kvinna.
  • 3/6 har skrivits av man och kvinna tillsammans. 

Om man sen kollar på om manusen skrivits av renodlade manusförfattare, eller av (manusförfattare som även är) filmens regissör, ser siffrorna ut så här: 

  • 3/6 har skrivits enbart av renodlade manusförfattare.
  • 0/6 har skrivits enbart av regissör. 
  • 3/6 har skrivits av manusförfattare och regissör i samarbete.
  • Förra året gick det inte upp en enda långfilm baserat på originalmanus av icke-regisserande manusförfattare, men i vår finns det en. Grattis Anton Hagvall, Joel Forssell och Andreas Doyle som skrivit Vitt skräp!

Totalt ser det ut så här vad gäller frågan om förlaga eller originalidé: 

  • 3/6 är originalidéer.
  • 3/6  bygger på böcker eller andra förlagor. 

Som sagt är det svårt att dra några slutsatser utifrån det här, men något jag reflekterar över är att bara en av filmerna skrivits av en ensam manusförfattare. Kanske är det så att även långfilmsförfattande mer och mer blir ett grupparbete? 

Som vi vet ökar inte ersättningen för arbetet för att man är fler som skriver. De tre filmer som baseras på originalmanus har 2,3 och 4 författare, och utan att ha koll på siffrorna gissar jag på att de tre originalidéerna är de som har haft lägst budget. 

Så om jag ska våga mig på att dra en slutsats av materialet är det att ingen (ännu) har blivit rik av att skriva originalmanus till filmer som förhoppningsvis har premiär i vår. 

Jag har gärna fel.

Text: Daniel Karlsson, manusförfattare och redaktör dramatiker.se

Bild: Vitt skräp/Lucky Dogs

Loading...