Dramatikerförbundet följer utvecklingen av spridningen av covid19 och dess påverkan för dramatiker, manusförfattare och översättare av dramatik. Den här texten uppdateras löpande med information som kan beröra dig som manusförfattare, dramatiker och översättare av dramatik. Tveka inte på att höra av dig till oss om du har frågor.

2020-03-26
Regeringen har presenterat en rad förslag för att underlätta för små och medelstora företag som innefattar även kultursektorn. Här är några lästips:

https://vismaspcs.se/driva-eget-foretag/coronakrisen-regeringens-krispaket-och-smaforetagare

Vilka företagare kan använda korttidspermittering? Så här fungerar det.


2020-03-17
Här är länkar till en del artiklar som kan vara av intresse för dig som manusförfattare, dramatiker eller översättare av dramatik:

Kulturarbetare i Corona-kris hittar stöd på Facebook (SR 17 mars 2020) https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=7430761

Om KLYS möte med kulturministern, arbetsmarknadsministern och socialförsäkringsministern (SR 17 mars 2020) https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=7430724

(SVT 17 mars 2020) https://www.svt.se/kultur/kulturministern-efter-mote-med-kultursektorn-valdigt-allvarlig-situation

Om KLYS möte med ministrarna och intervjuer med Teaterförbundet och Teater Galeasen (DN 16 mars 2020) https://www.dn.se/kultur-noje/larmet-fran-kultursektorn-nar-sverige-stanger-en-bisarr-situation-for-oss-alla/?fbclid=IwAR1IMkPbKM7wRAqEqU36oozhA9U8WSN7MHMRFXlI2ULu9PPcwxrgVyKrb8U


2020-03-16

Regeringen presenterade idag ett krispaket. Detta riktar sig främst till större företag med anställda men vi på Dramatikerförbundet bevakar just nu hur mindre företag och enskilda näringsidkare omfattas av krispaket. Hittills framtagna insatser är:

  • Egenföretagare ersätts via krispaketet genom att de förlänger karensavdraget från 1 dag upp till 14 dagar.
  • Möjlighet att ansöka om anstånd att betala in skatt med upp till tre månader. Detta beslut gäller retroaktivt från 1 januari 2020, detta gäller moms, arbetsgivaravgifter och preliminär skatt.
  • Har du bolag med anställda finns chans att temporärt permittera arbetskraft. Arbetsgivarens kostnader minskar med upp till 50 % medans den anställda får behålla ca 90 % av lönen.

Mer information finns att läsa här: https://www.skatteverket.se/omoss/press/nyheter/2020/nyheter/mojlighettillanstandmedbetalningpagrundavcoronaviruset.5.1c68351d170ce554527435.html

Och här:https://www.forsakringskassan.se/privatpers/coronaviruset-det-har-galler

Här kan man se hela presskonferansen ang krispaketet: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/krispaket-for-svenska-foretag-och-jobb/


2020-03-12
I enlighet med Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer om att stoppa event med över 500 deltagare har många teatrar runt om i landet ställt in, flyttat på föreställningar eller minskat publikantalet.

Vilka konsekvenserna blir för förbundets medlemmar är fortfarande oklart, men det finns risk för att dramatiker, manusförfattare och översättares ekonomiska situation kan påverkas allvarligt av uppskjutna premiärer, mindre beställningar på sikt och stopp av redan påbörjat utvecklingsarbete av manus.

Förbundet följer noga utvecklingen i branschen.

Kulturdepartementet är i kontakt med kulturskaparförbunden, däribland Dramatikerförbundet, för att följa utvecklingen och konsekvensen för frilansande kulturskapare.

Vi vill därför uppmana dig som medlem att höra av dig till oss om du befinner dig i ett projekt som blivit pausat, stoppat, uppskjutet eller liknande med anledning av covid19. Det samma gäller för uppskjutna premiärer. Det är av stor vikt att förbundet får kännedom om detta så att vi har en korrekt bild av vad som sker och kan förmedla detta till Kulturdepartementet.

Har du frågor kring avtal med anledning av ovanstående är du också välkommen att kontakta oss för att få råd och vägledning.

Kontakt:

Susin Lindblom
Förbundsdirektör
0705-88 87 03
susin@dramatiker.se

Axel Rollbäck
Förbundsjurist
08-402 36 43
axel@dramatiker.se

Loading...