Daniel: Hej Pia Gradvall. Jag såg på Facebook att du varit i Sveg. 

Pia: Ja. Det stämmer. Jag förbundsekonom Johanna Granholm var där tillsammans med Irma  Håkansson Eiritz, kanslisekreterare på Författarförbundet, stiftelsen Överbergs ordförande Ingrid Dahlberg och skådespelaren Krister Henriksson.  

Daniel: På en av bilderna var det fullt med folk. 

Pia: Ja. Jag intervjuade skådespelaren Krister Henriksson om hans vänskap och samarbete med Henning Mankell, och det kom 130 personer till biblioteket. 

Daniel: Succé i Sveg. 

Pia: Va? 

Daniel: Kan jag använda den rubriken? 

Pia: Ja, det kan du faktiskt. Det var väldigt lyckat. Krister berättade bland annat om varför han först tackade nej till att spela kommissarie Wallander, och om sin vänskap och samarbete med Henning.  Han läste även en novell ur Hennings sista bok Kvicksand, en text som utspelar sig i Sveg där Henning Mankell växte upp.

Daniel: Ja, han är uppväxt där. Märker man av hans närvaro i kommunen?

Pia: Det var den andra anledningen till att vi var där. Förutom det hus utanför Sveg som Henning donerade till Dramatikerförbundet och Författarförbundet så möjliggjorde även donationen Kulturcentrum Mankell, som kommunen drivit i Folkets Hus lokaler, men efter Folkets Hus konkurs har det varit lite oklart vad som hänt med det. 

Daniel: Fick ni nån klarhet?

Pia: Ja, lite tydligare blev det. Det finns folk på kommunen som vill driva det, men det är en liten kommun. Fast jag hoppas att vårt besök hjälpte till att visa att det är ett arv värt att bevara. 

Daniel: En sista fråga. Om man vill få ett sånt där vistelsestipendium i huset i Sveg, hur gör man då? 

Pia: Kan du inte bara lägga upp en länk?

Daniel: Jo, det kan jag.

Tryck här för att läsa om vistelsestipendiet i Sveg.

 

Text: Daniel Karlsson, redaktör dramatiker.se och manusförfattare

Maila till Daniel på redaktor@dramatiker.se med tips!

Loading...