Sommaren börjar närma sig sitt slut, och den svenska filmhösten har presenterats som brukligt på Filmhuset i Stockholm. Det brukar refereras till som höstupprop, så vi kollar väl hur närvaron ser ut på biorepertoaren. 

Långfilmer, fiktion: 13. 

Långfilmer författade helt av regissör: 6/13

Långfilmer författade helt eller delvis av manusförfattare: 7/13

Långfilmer regisserade av män: 11/13

Långfilmer regisserade av kvinnor: 2/13

Långfilmer författade av män: 13/13

Långfilmer författade av kvinnor: 0/13

Inga långfilmer författade av kvinnor alltså. 

Vi kommer att återkomma till det här under hösten när vi tittar närmare på vår medlemsundersökning och passar även på att dela SFIs manussatsning för att “stärka den publika svenska filmen samt att öka jämställdheten och mångfalden av berättelser genom att ge kvinnliga manusförfattare möjlighet att utveckla filmprojekt med en tänkt budget över 30 miljoner kronor”.

Text: Daniel Karlsson, manusförfattare och redaktör för dramatiker.se.

Loading...