I dagarna har man på nationell nivå presenterat en biblioteksstrategi som tydligt visar hur beroende demokratin är av biblioteken. Dessutom visar all forskning om barns läsning hur avgörande den är för hela den lilla människans vuxna framtid.

Det känns därför närmast overkligt att politiker som säger sig främja läsning, kultur, demokrati och alla människors lika värde samtidigt drar in på de grundläggande förutsättningarna för Stockholms bibliotek och kulturskola.

Vi författare och översättare skiljer inte på våra insikter och vårt handlande. Vi vet att färre bibliotekarier, slopade bok-kollon och indragna författarbesök får stora effekter för samhället.

Därför uppmanar Sveriges Författarförbund och Dramatikerförbundet alla medlemmar i Stockholmsområdet att omgående bege sig till sitt eget bibliotek. Ställ frågor, ta reda på vilka nedskärningar just ditt bibliotek drabbats av. Rapportera till Författarförbundet, var personlig, var konkret och mejla dina rader till Författarförbundet med ditt namn. Författarförbundet tar med sig alla vittnesmål när de inom kort uppvaktar stadshuset.”

Dramatikerförbundet sprider nu detta upprop och kommer att delta i uppvaktning av politikerna i Stockholms stad. Vi hoppas att också våra medlemmar kontaktar sitt bibliotek och skickar in rapporter som vi kan vidarebefordra till Författarförbundet. Biblioteken behöver vårt stöd – sänd din rapport till emma@dramatiker.se.

Loading...