Foto: Veronika Drazic

Drazen Kuljanin är en av Dramatikerförbundets nya medlemmar. Han är utbildad vid Alma som manusförfattare och är nu verksam som manusförfattare och filmregissör. Vi har ställt tre frågor för att lära känna Drazen.

Kan du presentera dig för oss?

Manusförfattare och filmregissör bosatt i Sverige. Född i Bosnien 1980 och upptäckte film i tidig ålder tack vare min farfar som arbetade som biografmaskinist på den lokala biografen. 

Flydde från Bosnien till Sverige 1992 under inbördeskriget och började göra film i tidiga tonåren.

2010 tog jag examen i manusförfattande från Alma och började skriva på min första långfilm.

”Hur man stoppar ett bröllop” blev min långfilmsdebut. Filmen vann i debutfilmskategorin ”1-2 competition” på den prestigefyllda A-filmfestivalen Warsaw Film Festival. Hela filmen spelades in i sin helhet på fem timmar under en tågresa mellan Malmö och Stockholm mitt i den Svenska vintern. En turkisk remake av filmen är i produktion och en engelsktalande version är under utveckling. 


Finns det någon annan dramatiker/manusförfattares verk som du gärna hade skrivit?

Ibland kommer avundsjukan fram efter vissa filmer när eftertexterna börjat rulla. Då kan det vara välskrivna filmer som Noah Baumbachs ”The squid and the Whale” eller Lynne Ramsays ”We need to talk about Kevin”.

Sen har jag också fantiserat på att göra en remake på ”Jag är nyfiken”- filmerna.  


Vad skriver du på just nu?

Just nu skriver jag på två långfilmsmanus där ett av dem är ett Moving Sweden – projekt.  Jag utvecklar även och skriver på en pilot som ska bli en ungdomsserie på engelska. 

Loading...