Henning Mankells stipendium, som idag är det största stipendiet för dramatiker i Sverige, delas årligen ut till en dramatiker som ”genom sitt arbete visat socialt och politiskt engagemang samt intresse för Sveriges förhållande till omvärlden”. 2018 års stipendium på 100 000 kronor mottogs av dramatikern Johanna Emanuelsson under Dramatikerförbundets årsmöte den 29 november 2018.

Motiveringen lyder:

Vi har, i teatern, en uråldrig konstart,

som överlevt många års felbehandlingar, med hårda bantningskurer

och ytlig plastikkirurgi.

Svårt sargad och bidragsberoende, har den ändå stor potential

att repa sig och återfå livsmodet, i rätt sällskap.

Bäst kanske med någon, som inte tvekar,

att utdela en spark i baken, med jämna mellanrum, om det blir nödvändigt,

för att få en framåtrörelse.

En som med stark ryggrad talar med egen röst,

och sysselsätter sig med frågor av tyngd och hög angelägenhetsgrad

har stor integritet och hävdar sina ideer,

även i svårframkomlig terräng,

är inte rädd att låta ljudet av en politisk idé-piska

snärta till i luften, när det behövs.

En politisk visionär, som kan sätta fart på ett gammalt trögflytande blodomlopp
och få det att svalla, livgivande friskt och rött!

Johanna Emanuelsson
Johanna Emanuelsson är född 1986 i Bergsjön, Göteborg och är utbildad i dramatik vid Stockholms Dramatiska Högskola. Arbetar som dramatiker, dramaturg och manusförfattare och har bland annat skrivit pjäserna Älvsborgsbron (2011), Det sovande folket (2013), Välkommen till Prekariatet (2015), Kongo – en pjäs om Sverige (2016).

Henning Mankells stipendium
Henning Mankells Stiftelse inrättades 1998 genom en gåva från författaren Henning Mankell och förvaltas idag av Sveriges Dramatikerförbund. Tidigare års stipendiater har varit bland andra Gertrud Larsson, Dennis Magnusson, Sofia Fredén, Christina Ouzounidis, Mia Törnqvist, Manuel Cubas, Daniela Kullman, Rasmus Lindberg och Sara Stridsberg.

Loading...