Våra danska kollegor i Danska Dramatikerförbundet, Danska skådespelarförbundet och Danska filmregissörer tar strid mot totala utköp avseende streamingtjänster. Det gör man genom att utlösa exklusiva mandat och därmed lägga alla avtal hos förbunden, det vill säga producenter/distributörer kan inte träffa avtal direkt med enskilda medlemmar.

Under en längre tid har våra danska kollegor, genom bland annat Create Denmark, försökt förhandla med producenter/streamingtjänster om skäliga avtal där upphovspersonerna inte blir utköpta. Förhandlingarna har inte lett någonstans och därför vidtas dessa starka åtgärder.

”Det är avgörande att vi visar solidaritet med våra danska kollegor och inte går in i danska streamingproduktioner och därmed bidrar till en sämre avtalsmarknad i vårt grannland. Försämrade avtal i Danmark kommer att leda till sämre avtal i Sverige, något vi inte kan låta ske” säger Pia Gradvall, ordförande för Dramatikerförbundet.

Det är alltså viktigt att du som svensk manusförfattare inte ingår avtal som omfattar rätten till distribution via streamingtjänst i Danmark. Om du får ett sådant erbjudande ska du först kontakta oss på Dramatikerförbundet. Vi har informerat agenterna men det är bra om du själv också påminner om detta.

Även Teaterförbundet – för scen och film ansluter i solidaritet till de danska kollegorna.

Här och här kan du läsa mer om den information som gått ut i Danmark, översatt till svenska.

Kontakt:

Susin Lindblom
Förbundsdirektör
08-402 36 40
susin@dramatiker.se

Axel Rollbäck
Biträdande jurist
08-402 36 43
axel@dramatiker.se

Loading...