Den tolfte september röstade EU-parlamentet för en reviderad version av EU-s nya omdiskuterade Copyrightdirektiv. Upphovsrättsorganisationer som Dramatikerförbundet jublar, medan många i sociala medier pratar om döden för det fria internet, länkskatt och memeförbud.

Jag tycker att det är svårt att fatta, så jag bestämde mig för att ställa några frågor till Dramatikerförbundets förbundsdirektör Susin Lindblom.

Varför är det här bra för manusförfattare och andra rättighetshavare?

Vi kan se att användningen har flyttat ut på stora plattformar som Youtube och Facebook där det drivs en stark affärsverksamhet, Det författarna skriver bidrar hela tiden till innehållet men våra medlemmar, och andra som producerar upphovsrättsskyddat material, får inga inkomster. Affärsmodellen är bra för plattformarna men om alla som skapar innehåll tappar inkomster så riskerar vi att det blir en svagare produktion.

Många skriver att det här betyder döden för det fria internet. Stämmer det?

Grunden i förslaget är att teknikjättarna ska betala för det upphovsrättsskyddade material som ligger ute på deras sajter. Att säga att det här förslaget skulle ta bort allt upphovsrättsskyddat material förutsätter att jättarna inte betalar. Att plattformarna skulle välja att göra sina tjänster helt ointressanta – utan film, musik och bilder – är helt orealistiskt.

Vadå länkskatt?

Det har inte så mycket med våra medlemmar att göra, men tanken är att om en söktjänst eller sajt visar ett utdrag ur en dagstidning så ska både utgivare och journalisterna få ersättning. Detta kommer troligen att minska antalet låsta artiklar. 

Får man inte dela memes nu?

Som lagen är idag, är det du själv som har ansvaret för det du lägger ut. Med det här flyttas ansvaret till teknikjättarna.Du som idag lägger ut memes får helt enkelt större skydd.

Finns det några risker med det här? Det pratar om övervakningsfilter.

Redan idag finns det hur mycket filter som helst. Google och Facebook ser det mesta vi gör på nätet. De här filtren är till för att rättighetshavare ska kunna få ersättning.

 

Text: Daniel Karlsson, redaktör för dramatiker.se och manusförfattare.

Loading...