Dramatikerförbundet växer och får många nya medlemmar. För att lära känna våra nya medlemmar har vi ställt några snabba frågor. Först ut är Gunnar Nilsson.

Kan du presentera dig för oss?

Jag är manusförfattare, utbildad vid skolan som då hette Dramatiska Institutet och som sen bytte namn till Stockholms Dramatiska Högskola. Och som nu säkert heter något annat.

Jag är född och uppvuxen i Småland men bosatt i Stockholm sen rätt många år.

Vad skriver du på just nu?

Just nu skriver jag framför allt på en serie som heter ”Hamilton” för C More och TV4. Det är inte, som man kan tro, en musikal om USA:s första finansminister, utan en teveserie om agenten Hamilton, känd från Jan Guillous böcker. Men alldeles snart ska jag också börja skriva på säsong två av serien ”Innan vi dör” åt SVT.

Finns det någon annan dramatikers verk du gärna hade skrivit?

Det finns allt för många. Jag avundas stora delar av film- och tevehistorien och hade förstås gärna haft ett finger med i både ”The Wire” och ”Arrested Development”. Men ännu hellre hade jag nog skrivit någon av de filmer som Ettore Scola gjorde. Så som ”En alldeles särskild dag” eller ”Vi som älskade varann så mycket”. Nu är han kanske framförallt ansedd som regissör och nämnandet av hans namn här kanske därför är som att svära i kyrkan. Han skrev därtill ofta tillsammans med flera andra författare. Men bra filmer är nästan alltid resultat av bra samarbeten, tänker jag. Hur som helst – hans filmer behandlar både tunga och svåra ämnen, men de är alltid berättade med en stor lätthet. Det är något av ett ideal för mig, och något jag önskar att jag själv var bättre på.

Loading...