– Ännu en teaterföreställning har lagts ner i sista sekund. Det är mycket oroande, säger Pia Gradvall ordförande i Dramatikerförbundet. Först Gertrud Larssons ”Främling” och nu Johanna Emanuelssons ”Röst”. I båda fallen precis innan premiär och med en ensemble som redan mött både publik och press.  Två olika teatrar men med samma arbetsmetod: ledningens uteblivna dialog med det konstnärliga teamet.

För att den konstnärliga processen ska fungera i alla steg krävs en stabil struktur. En dramatiker måste lika självklart ha en trygg arbetssituation och en uppbackning från sin teater.  I det här fallet har ledningen på Västerbottensteatern valt att istället skapa turbulens kring en föreställning. Det är en oförsvarlig utveckling av dramatikerns ställning på teatern. Om inte Sveriges teatrar backar sina konstnärer, vilka ska då göra det?

Kontakt
Susin Lindblom-Curman, Förbundsdirektör
0705-88 87 03

Pressbild från nu nedlagda ”Röst”. Foto: Patrick Degerman.

2017-09-22

Loading...