Rättvisare regler kring avdrag för egenföretagare

By 30 augusti, 2016september 8th, 2016Kulturpolitik

En stor del av landets verkligt små företag drivs av enskilda kulturskapare. Dessa har ofta låg omsättning, men ett tydligt behov av att få avdrag för sina kostnader på samma villkor som större verksamheter. Dramatikerförbundets förbundsdirektör Susin Lindblom har tillsammans med KLYS träffat Finansdepartementet och uppmanat regeringen att skapa rättvisare regler när det gäller rätten till avdrag för egenföretagare.

Schablonavdraget för arbetsrum i hemmet har inte ändrats sen 1990, då det fastställdes till 4 000 kr för hyres- och bostadsrättslägenhet och till 2 000 kr för villa. KLYS tycker att det vore rimligt att i första hand tillåta enskilda firmor med kontor i egen bostad få göra avdrag för marknadsmässig hyra, och i andra hand att höja beloppsgränserna i schablonavdraget för kontor i egen bostad.

– Denna justering skulle innebära en förbättrad möjlighet för egenföretagare att både våga starta och att kunna fortsätta med konstnärliga och litterära verksamheter, säger Susin Lindblom.

Det finns även ett behov av rättvisare regler när det gäller rätten till avdrag för friskvård. Att den som är anställd idag kan få detta som en skattefri löneförmån från arbetsgivaren och att den som driver sin verksamhet som aktiebolag medges avdrag, leder till slutsatsen att motsvarande avdragsrätt bör införas för enskilda firmor. Det är inte bara en viktig rättvisefråga, utan också en stor folkhälsofråga.

– Vi hoppas nu efter mötet med Finansdepartementet att vi får gehör för våra krav och att regeringen går vidare med dessa frågor, säger KLYS verksamhetsledare Ulrica Källén.

Skrivelsen från KLYS finns att läsa här.

2016-08-30

Loading...