Måndagen den 21 september delades det nyinstiftade europeiska manusförfattarpriset FSE European Screenwriters Award ut för första gången. Årets pristagare blev danska manusförfattaren Adam Price, skapare av tv-serien Borgen som sålts till över 30 länder.

– Vi är mycket glada och stolta över att FSE instiftat ett europeiskt manuspris och att det första gången delades ut till en nordisk manusförfattare, säger Camilla Ahlgren, ordförande i Dramatikerförbundet.

FSE (Federation of Screenwriters in Europe) är en organisation bestående av 25 dramatikerförbund som tillsammans representerar 7 500 manusförfattare över hela Europa. Priset delades ut på Bayerns representation i Bryssel, där filmarbetare, representanter ifrån Europaparlamentet och Kommissionen samlats för att fira.

– Utan ett bra manus blir det ingen bra film, sa tyska manusförfattaren Carolin Otto från FSE:s styrelse. FSE European Screenwriters Award instiftades för att uppmärksamma manusförfattare som når ut till den nationella såväl som den internationella publiken. Vi vill synliggöra manusförfattarens yrkesroll som annars tenderar att vara relativt osynlig.

Läs FSE:s pressmeddelande i sin helhet här.
Fotograf: Milena Strange

2015-09-23

Loading...